Documentaire: De Kleine Wereld van Machteld Cossee

Bnn Vara Logo

Zes jaar lang volgde ik samen met documentairemaakster Hetty Nietsch het leven van Machteld Cossee. Ik?logeerde bij?Machteld en haar gezin?en legde zo intieme momenten uit hun leven vast.

Buitengewoon authentiek
Hans Beerekamp, recensent NRC Handelsblad

Poster

Hoe leef je je leven als je weet dat jouw wereld op een dag stil en donker zal zijn? De hoofdpersoon in de documentaire ?De kleine wereld van Machteld Cossee? weet dat ze haar lot niet kan ontlopen. Toch probeert ze zo lang mogelijk een zo normaal mogelijk leven te leiden. Dat levert ontroerende momenten op, maar ook frustraties en ruzie en momenten van angst voor de toekomst.

Synopsis
Op haar zeventiende verjaardag krijgt Machteld te horen dat ze het syndroom van Usher heeft. Ze is dan al slechthorend, maar wordt ook nog blind. Binnen het gezin komt die boodschap hard aan. Toch wordt er daarna zelden meer over gesproken. Haar vader is huisarts en vindt het moeilijk te accepteren dat hij niets voor zijn dochter kan betekenen.

Zelf probeert Machteld met haar vriend een zo normaal mogelijk gezinsleven op te bouwen en niet aan haar angst toe te geven. Machteld: ?Als ik eraan denk, vliegt het me letterlijk naar de keel. Dus dan denk ik maar: wat zullen we eten vanavond??

We zien in de film wat Machteld ziet en hoort, hoe ze haar omgeving scant, hoe ze langzaam een buitenstaander in haar eigen leven wordt. Hoe ze vecht met de wens haar eigen leven zin te geven. Machtelds wereld is nu al klein. Altijd is er die angst: wanneer verdwijnen mijn gehoor en mijn laatste zicht, zodat mijn wereld op zijn allerkleinst wordt?

Bekijk hier de documentaire?terug.

De makers, Hetty en Lisa

Niet zielig, wel ontroerend
Trouw

Regie: Hetty Nietsch
Camera: Lisa Bom, Tijn van Neerven, Frank Moll
Montage: Ronald van Maanen
Geluidsnabewerking: Hens Zimmerman
Muziek: Joep Vermolen
Fotografie: Reza Harek
Productiedesign: Joep Brinkman

Aangrijpend verslag
Jean-Pierre Geelen, recensent van de Volkskrant

Indrukwekkende documentaire
LINDA.

Ontluisterend
Vara Gids